Schimbările climatice afectează frumusețea naturii: culorile toamnei nu mai sunt ca odihnioară

de: Iulia Kelt
19 12. 2021

Cu toate că oamenii de știință încearcă să tragă un semnal de alarmă, de ani de zile, în legătură cu schimbările climatice, nimeni nu pare să-i ia în seamă. Nu cu adevărat, cel puțin.

Dacă anotimpul tău preferat e toamna, află că, în scurt timp, s-ar putea să nu mai ai parte de ea. Aceasta este, desigur, părerea specialiștilor. Chiar și așa, este suficient să realizăm că, din an în an, atât toamna, cât și primăvara, se scurtează văzând cu ochii. Așadar, în consecință, în câțiva ani s-ar putea să nu mai avem parte de spectacolul toamnei, cel presărat cu zeci de culori fabuloase care îți încântă ochiul.

Fruzele de toamnă sunt afectate de schimbările climatice

Din pricina schimbărilor climatice, toamna se va scurta de la an la an, până când va dispărea, la un moment dat, de tot. Ceea ce, în mod evident, va afecta modul în care copacii își vor lepăda frunzele. Dacă până acum, procesul era unul de durată, frunzele având suficient timp să se tranforme, acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple. Ele ar putea să cadă brusc, conform teoriilor oamenilor de știință.

Deloc surprinzător, această consecință va atrage după sine multe altele, mult mai grave decât privarea ochiului uman de la spectacolul pe care îl oferă toamna, an de an.

În cazul în care, pe viitor, același lucru se va întâmpla și cu primăvara, ne putem închipui că recolta de fructe ar putea deveni o amintire frumoasă și cam atât. Putem privi toate aceste elemente ca pe niște piese de domino: pică una, pică toate. Cea din urmă piesă suntem noi, oamenii. În mod bizar, prima piesă tot noi am fost.

Unii spun că ar fi prea târziu ca să începem să dăm importanță schimbărilor climatice, în timp ce alții se arată optimiști, susținând că încă am mai avea timp. Adevărul este că, indiferent cât timp ar mai avea la dispoziție omenirea, aceasta nu pare câtuși de puțin interesată să rezolve cea mai mare problemă cu care se confruntă, acum, planeta.